buscar colegio publico o concertado

¿Escola pública o concertada? Aquesta pregunta se la fan moltes famílies any rere any. El fet d'enfrontar-se amb aquest tema és un procés complicat i també determinant, ja que és una tria que pot condicionar des de la infantesa fins a l'adolescència i, no cal negar-ho, també el futur! Factors com ara els valors del centre, les metodologies o les instal·lacions poden ser més o menys prioritaris segons els pares i mares que els visitin. Per això, has de tenir una idea clara de quines són les teves necessitats i interessos abans de prendre la decisió final. T'hi ajudem?

A Catalunya i a Espanya es pot optar per centres públics, privats i concertats. No obstant, el fet que una escola estigui finançada o no, no és l'únic que condicionarà la tria, sinó que entren en joc moltes altres característiques, pros i contres a tenir en compte. Cada escola és un món i hi ha certs patrons habituals que podem detectar. Acompanya'ns en aquesta breu anàlisi.

Comencem pel que és bàsic, ¿quina és la principal diferència?

Segurament ja ho saps, però és important fer una repassada inicial per, tot seguit, tocar temes més concrets. Les escoles públiques evidentment són més econòmiques, ja que estan finançades pel govern. Però a més, el professorat que les dirigeix ha d'haver passat unes oposicions i, de vegades, exàmens d'idiomes i competències segons la comunitat autònoma a què pertanyin. Segons el Ministeri d'Educació, prop d'un 68% dels alumnes estudia en un centre de titularitat pública.

D'altra banda, les escoles concertades estan parcialment finançades i, per tant, el professorat no ha de passsar oposicions. Poden tenir més llibertat de decisió en temes que afecten el procés d'aprenentatge o en la selecció de l'alumnat que matriculen. Segons l'últim informe del Ministeri, hi van aproximadament el 26% dels alumnes, cosa que vol dir més d'un de cada quatre escolars espanyols.

¿Quins avantatges té cada institució?

Cada institució, per descomptat, té punts a favor. Probablement, això és el que fa que sigui tan difícil la tria. Comencem pels punts positius de les escoles públiques.

Pros de les escoles públiques

Com ja hem dit, el cos docent són treballadors públics, que han obtingut la seva plaça després d'aprovar una oposició, la qual cosa ens assegura un nivell de professionalitat contrastada. I no podem pas negar una evidència: el fet de no pagar quotes a final de mes és un alleujament per a les famílies que tenen un nivell adquisitiu més justet. No obstant, hi ha moltíssims casos de pares i mares que volen que els seus fills vagin a escoles públiques per un tema de valors, com la garantia que un país ofereixi una educació pública de qualitat i gratuïta.

A més, aquestes escoles tenen una mentalitat oberta i un alumnat divers, culturalment parlant.

Pros de les escoles concertades

No negarem l'evidència, les seves instal·lacions acostumen a ser especialment excel·lents ja que en molts casos són un reclam per a pares que volen que els seus fills pertanyin a un club determinat federat. A més, tenen professors molt implicats amb els projectes, ja que acostumen a buscar aquelles escoles afins a la seva manera d'entendre l'ensenyament. No hem d'oblidar que aquí no hi ha oposicions ni assignacions i que la tria pot ser més deliberada. A més, una altra de les apostes per aquestes escoles la tenim en el nivell de coneixement d'idiomes, en els intercanvis...

Per acabar, les escoles concertades (i també les privades) són conegudes per tenir en molts casos un nivell d'exigència elevat, que es tradueix en resultats brillants en el cas que l'alumnat aguanti la pressió acadèmica.

¿Et queden preguntes, després d'aquest breu repàs? No dubtis a consultar-nos i fes el teu propi test per trobar les escoles que millor s'adeqüin a les teves necessitats amb el cercador de buscarcole.com

Etiquetes